kiállítás

Valósággá alkotott hit

2019. szeptember 14 15 16 17 18 19 20 21 22
 NYITVA 8:00-18:00
 HELYSZÍN Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza
 CÍM 2400 Dunaújváros, Bartók tér 1.
A kiállítást Őze Áron színigazgató úr, és Rohonczi István festőművész rendezi Szabadi Katalin életművéből válogatva. Pogány Gábor művészettörténész fogalmazta meg: Szabadi művészetének mottója a hit; a kiválasztott művek feltérképezik a kapcsolatot a teremtés, a lét és az elmúlás jelenségében.

A tárlaton régi és új művek egyaránt láthatóak lesznek – feltérképezve a kapcsolatot a teremtés, a lét és az elmúlás jelenségében, keresve és újra és újra megtalálva bennük az egyensúlyra való állandó törekvést.
A kiállítást Őze Áron színigazgató úr, és Rohonczi István festőművész rendezi a művész életművéből válogatva.
Pogány Gábor művészettörténész fogalmazta meg: Szabadi Katalin művészetének mottója a hit. Munkásságának egy jelentős darabját képezi a szakrális festészeti vonal, másik fontos vonulata a Család, mint érték. Több festménye szól gyermekkoráról, melyet olyan környezetben töltött, ahol klasszikus értékrend szerint éltek, fontos volt az öregek tisztelete, a munka és a hagyományos szertartások.
Juhász Ferenc költő így látta ezt a világot: "Gyönyörű örömmel néztem képeit, az olajszagú gyermeki sötét vérző kúszadék anyag-álmokat, amelyek, mint a megmaradt álom, mint a megfagyott álom, mint a megdermedt álom, mint az anyaggá-képződött álom (az oly ritka tudatban-fönnmaradás reggeli megmaradás-anyaga) szinte a valóság véres cserepeiként füstölögnek, égő bársonyként lobognak: ronggyal, pernyével, gyermekekkel, szerelmesekkel, lovakkal, Krisztusokkal, emlőkkel, álarcokkal és babérkoszorús szerelmespár-ikonokkal."
Tematikánkat összefüggéseiben talán legjobban Dr. Farkas Attila érseki tanácsos, művészettörténész Mátyás-templomban elhangzott megnyitóbeszéde tükrözi: "...Ősi sejtelmek, összefüggések tudattalanul vezérelt rendje bontakozik ki képi világában: álom, álmodozás nélkül – látomás, vizionálás nélkül -, transzcendens sejtések, illúziók nélkül. Művészete profán, és mégis – lényegét tekintve szakrális. Hiszen olyan tisztelettel és szeretettel éli meg a valóságot, hogy abban Üzenetet, Jelet, Jelzést talál. Megszólal ecsetje nyomán a közvetlen és távoli, a megélt és felfoghatatlan, emberi sorsunk kezdete és vége..."
 
A tárlat az Ars Sacra Fesztivál teljes időtartama alatt megtekinthető, reggel 8 órától este 18 óráig (ha előadás van a színházban, az előadás végéig megtekinthető a kiállítás).
 HELYSZÍN Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza
 CÍM 2400 Dunaújváros, Bartók tér 1.
TÉRKÉP
 TELEFON (25) 402 598
 KAPCSOLAT szabadi54gmail.com
KERESŐSZÓ
kiállítás, képzőművészet, festészet, Szabadi Katalin, életmű
Impresszum Adatkezelési szabályzat Ars Sacra © Minden jog fenntartva.