kiállítás

Budatétényi Szent István Király-templom művészeti napok

2019. szeptember 14 15 16 17 18 19 20 21 22
 NYITVA 17:30-19:30
 HELYSZÍN Szent István Király-templom
 CÍM 1223 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky utca 20.
Ki miként gondolkozik a hitről és azt miként jeleníti meg alkotásaiban.
Kiállító művészek: Szűcs Zsuzsanna (kerámiák, térplasztikák) – Kutasi Tünde (szobrok a fő erényekről) – Kiss Gábor "Mai corpus" c. szobra – Zsámboki Orsi vallási témájú festményei (rózsafüzér, Szt. István, Szt. Mihály)

HIT – csoportos képzőművészeti kiállítás
Ki miként gondolkozik a hitről és azt miként jeleníti meg alkotásaiban. Különböző alkotói látásmódokkal találkozhatnak a kiállítás látogatói.
Kiállító művészek: Szűcs Zsuzsanna (kerámiák, térplasztikák) – Kutasi Tünde (szobrok a fő erényekről) – Kiss Gábor ,,Mai corpus" c szobra – Zsámboki Orsi vallási témájú festményei (rózsafüzér, Szt. István, Szt. Mihály)
 
Szűcs Zsuzsanna – szobrász/formatervező – SZIMMETRIA
Szobraim nem hagyományos módon kerülnek bemutatásra-domborműként a falak mentén, vagy önálló plasztikaként-helyet kapva a templom oltáránál, hanem felfüggesztve lebegnek a belső térben. Az organikus kerámia formák, szakrális értelmezése sem szokványos. A szemlélőt először a szimmetria ragadja meg, mely két azonosan letisztult forma tükörképéből jött létre. A szimmetria, már az ősi, ókori kultúrákban is, a szépség és a harmónia jelentésével bírt, mely Isten adománya. A szimmetrikus forma elhelyezése, a térben megkívánja, hogy tőle jobbra és balra is azonos rálátással fogadja be a látványt a néző, vagyis, hogy középre kerüljön.
A függesztés, ami a földi létezés és az égi lét, köztes állapotára utal, valamint a forma és a tér kapcsolatának harmóniája adja azt, az egyszeri és megismételhetetlen szakrális élményt, amely a kiállításon láthatnak azok akik eljönnek.
 
Kutasi Tünde – szobrászművész – Szobrok a fő erényekről
„A Hét fő erény c. plasztikai sorozatomból a kereszténység három erényét ikonográfiai jelrendszerből merítve fogalmaztam meg. Bár a Hit a Remény és a Szeretet szoros kapcsolatban áll egymással szobraim méretét és formavilágát tekintve különálló alkotások. Egyetlen látható azonosságuk az anyaguk (bronz).”
 
Kiss Gábor – szobrászművész – ,,Mai corpus” c. szobra
Szobrom címe ,,Mai corpus” vagyis a mai szenvedő test,a gyermek. Ellene irányul a pedofilia, a szervkereskedés, gyermek rablás,stb. A háborúk egyáltalán nem gondolnak a gyerekekre. Ki vannak szolgáltatva a felnőtteknek, akik a pénz utáni kisértés miatt beáldozzák őket. (,,Vigyázzatok ,meg ne vessetek egyet sem e kicsinyek közül! Mondom nektek: angyalaik az égben szüntelenül látják mennyei Atyám arcát.” (Mt 18,10)
 
Zsámboki Orsolya – restaurátorművész – vallási témájú festményei
Festményeimet gyakorló hitvallásom, hivatásom és Európa mai helyzete ihlette. 34 éve középkori,barokk oltárokat restaurálok a Magyar Nemzeti Galériában. A 80-as években könyvillusztrációkat festettem, és most két fiam felnőtté válását követően ismét lehetőségem, időm lett művészi önkifejezésre.
 HELYSZÍN Szent István Király-templom
 CÍM 1223 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky utca 20.
TÉRKÉP
 KAPCSOLAT Tóth (Avanti) Péter
(30) 637 1496
KERESŐSZÓ
kiállítás, kortárs művészet, Szűcs Zsuzsanna, Kutasi Tünde, Kiss Gábor, Zsámboki Orsolya
Impresszum Adatkezelési szabályzat Ars Sacra © Minden jog fenntartva.