zene

"Mesterek és tanítványok" Tóth-Vajna Zsombor klavikord koncertje

2019. szeptember 14 15 16 17 18 19 20 21 22
 IDŐPONT 19:00
 HELYSZÍN Budapest Music Center Könyvtár
 CÍM 1093 Budapest, Mátyas utca 8.
A barokk kori billentyűs oktatás legkedveltebb hangszere a klavikord volt. Ezen tanította a híres Buxtehude az ifjú J. S. Bach-ot, aki később fiait is klavikordon kezdte oktatni a zene rejtelmeire. A koncert betekintést enged abba, hogy hogyan zajlott a kor muzsikusainak mindennapi műhelymunkája.

A régebbi korok orgonistái és csembalistái nem voltak olyan kiváltságos helyzetben, mint napjaink hangszerjátékosai. Az orgonák működéséhez gyakran 10 ember kellett a fújtatáshoz, a csembalót, az egyik legdrágább billentyűs hangszert pedig csak a legmódosabb nemesi házak engedhették meg maguknak. A kor legfontosabb tanuló és egyben gyakorló hangszere a klavikord volt. Több korabeli billentyűs traktátus mint „minden billentyűs hangszer alapját” említi a klavikordot. A koncerten a barokk kor billentyűs szerzőinek művei hangzanak el egy 17. századi klavikord pontos másolatán, betekintést engedve abba, hogy hogyan zajlott a kor muzsikusainak műhelymunkája, a koncertekre vagy a vasárnapi istentiszteletre készülés a szobák csendjében.
 
Műsoron Frescobaldi, Froberger, Pachelbel, Lübeck, Böhm és Buxtehude művei.
 HELYSZÍN Budapest Music Center Könyvtár
 CÍM 1093 Budapest, Mátyas utca 8.
TÉRKÉP
 KAPCSOLAT www.toth-vajna-com
KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK
A Stylus Phantasticus diadala, Tóth-Vajna Zsombor orgonaestje
Tóth-Vajna Zsombor koncertje a ceglédi Bach-orgonán 
KERESŐSZÓ
orgona, orgonakoncert, Tóth-Vajna, barokk zene, Tóth-Vajna Zsombor, stylus phantasticus, Bach, Pachelbel, Buxtehude, Böhm, Frescobaldi, BMC, klavikord
Impresszum Adatkezelési szabályzat Ars Sacra © Minden jog fenntartva.