kiállítás

Magyar szentek virágai

2019. szeptember 14 15 16 17 18 19 20 21 22
 NYITVA 9:00-17:00
 HELYSZÍN ELTE Füvészkert
 CÍM 1083 Budapest, Illés utca 25.
Szűcs Zsuzsanna szobrász iparművész, magyar szeneteket ábrázoló kiállítása. A magyar szenteket ábrázoló porcelán domborművekhez kapcsolódóan bemutatásra kerülnek a szentek nevét viselő és a legendájukat szimbolizáló növények, virágok is. Ez a közös pont hívta életre a program megvalósulását.

A magyar szenetek nevét viselő virágok: Árpád-házi Szent Erzsébet, Szent István emléke, Szent László emléke. A növényekhez kapcsolódóan elevenednek meg a szentek a domborműveken.
 
Árpád-házi Szent Erzsébet alakja, akit többnyire rózsákkal a kötényében jelenítenek meg. Szent István királyunkról, aki a keresztény magyar állam megteremtője, a koronázási palást ábrázolása szerint készült a dombormű. Szent László király alakja, a késő lovagkori, lovag eszmény megtestesítőjeként hosszú palástban, jobbján koronás országalmát, balján alabárdot tart, fején liliomos koronával van ábrázolva.
A kiállításnak helyet adó botanikus kert az ott látható művekkel, nem kevesebbre vállalkozik, mint a szobrászat eszközeinek és a növények szimbólum világának szakrális összekapcsolása. A rózsák Márk Gergely magyar rózsanemesítő fajtái.
 HELYSZÍN ELTE Füvészkert
 CÍM 1083 Budapest, Illés utca 25.
TÉRKÉP
 KAPCSOLAT Szűcs Zsuzsanna
(20) 470 4145
szzs.artgmail.com
KERESŐSZÓ
kiállítás, ELTE, füvészkert, iparművészet, szobrászat, Szűcs Zsuzsanna, magyar szentek
Impresszum Adatkezelési szabályzat Ars Sacra © Minden jog fenntartva.