előadás

A Naphimnusz - Assisi Szent Ferencről képben, versben és zenében

2019. szeptember 14 15 16 17 18 19 20 21 22
 IDŐPONT 16:30
 HELYSZÍN Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény Érseki palota
 CÍM 8200 Veszprém, Vár utca 16.
Toldi Éva tanár, újságíró vetített képes előadása a Ferences Rend megalapításának 810. évfordulója alkalmából.

Az Assisiben született Szent Ferencet eredetileg Giovanni di Bernardonénak hívták, aki felismerte, hogy Istent szolgálva minden lelki kincs az övé lehet.
Lemondott az örökségéről, és apostoli szegénységben folytatta életét, elkezdett prédikálni, gyógyítani, és hamarosan követői is akadtak, majd 1209. április 16-án megalapította a ferences rendet. A ferences rend, hivatalos nevén a Kisebb Testvérek Rendje (latinul Ordo Fratrum Minorum – innen az OFM rövidítés) talán az első olyan szerzetesrend, amely nem elvonultságban, hanem az imádság mellett az emberek között élve, az értük, velük végzett munkában, a szolgáló szeretet mindennapi gyakorlásában vállalkozik Krisztus szorosabb követésére. (Forrás: www.magyarkurir.hu)
 

,,Úgy hiszem, ő az, aki által az Úr az Egyház hitét az egész világon meg akarja újítani” – e szavakkal ajánlotta III. Ince pápa figyelmébe Colonna bíboros 1209. április 16-án a közössége tizenkét testvérével Rómába érkezett Giovanni di Pietro Bernardonet, akit a világ ma Assisi Szent Ferencként tisztel, akit Itália, az állatok, a kereskedők és a természet védőszentjeként emleget.
A 810 éve alapított ferences rend idei jubileumán méltó, hogy megemlékezzünk az alapító szentről, akinek szellemi-lelki kisugárzása máig hat. Nagyhatású imádsága századokon át is aktuális maradt, különösen napjainkban magyar földön és zaklatott Európánkban.
Egyik életrajzírója így fogalmaz: „Ha mindazt, amit lelki tükörként elénk állít Szent Ferenc, naponta megvizsgálnánk magunkban, s próbálnánk a szerint élni, vagy csupán megközelíteni az ő lelki irányát, szebb lenne, jobb lenne a Föld, megszűnnének a háborúk, az emberek közötti kizsákmányolás, mindenfajta békétlenség és szeretetlenség, amely most is – halljuk-látjuk-tapasztaljuk – beárnyékolja bolygónkat.”
Az előadásban irodalmi, képzőművészeti és zenei illusztrációk kíséretével meghallgathatjuk, hogy ki is volt az az ifjú Szent Ferenc, aki szinte megfordította, példájával, tanúságtevő életével megrázta, életre ébresztgette a 12–13. századi feudális világot, aki egyszerűségével, szelídségével, alázatosságával azóta is állandó figyelmeztető jel minden nemzetnek és minden nemzedéknek, immár nyolc évszázada hat. Az előadás végigkíséri élete állomásain, felidézi megtérését, amikor „gazdag ifjúból” „Isten szegénykéjévé” (poverellóvá) tisztult, nemesedett, meghallva a küldetés hívó szavát, s a szegények, árvák, betegek iránti szolgálatra szánta egész életét. Kiemeli hatását korának emberére, szűkebb és tágabb közösségeire, rámutatva, hogy méltán tekinthetjük őt a keresztény egyház első reformátorának, az igazi reformátornak, akinek Isten igéjéhez, az evangéliumokhoz visszavezető igehirdetői tevékenysége, példát adó élete új krisztusi frissítő áramlatot hozott a világba anélkül, hogy egyházszakadás követte volna azt.
 

 
1. kép: Giotto di Bondone: Tűzpróba a szultán előtt. Freskó.
1297–1300. La Basilica di San Francesco, Assisi
2. kép: Assisi
3. kép: Giotto di Bondone: Szent Ferenc beszél a madarakhoz. Freskó.
La Basilica di San Francesco, Assisi
4. kép: M.Nagy József: Szent Ferenc
Fotó: Mudrák Attila
5. kép: Assisi Szent Ferenc legrégebbi, még életében készült freskója
Szent Benedek-kolostor, Subiaco
 HELYSZÍN Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény Érseki palota
 CÍM 8200 Veszprém, Vár utca 16.
TÉRKÉP
 TELEFON (88) 426 095
 KAPCSOLAT Udvarhelyi Erzsébet
(88) 426 095
info.boldoggizellagmail.com
www.gizellagyujtemeny.hu
KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK
Nápolytól Velencéig – Az itáliai barokk festészet két évszázada (17‒18. század)
Kiegyezés és koronázás 1867
Test és lélek a Nagy Háborúban–Tábori lelkészet, katonai kórházak és orvoslás az I. világháborúban
Üvegbe foglalt magyar szentségek - A magyar Szent Korona és a koronázási jelvények
Koncz Attila filmrendező:"Koronája a felhőkig ér..."- Utazás a cédrusok földjén dokumentumfilm
Gizella-kápolna
Szent György-kápolna
Szent Imre piarista és helyőrségi templom
Az itáliai barokk zene (17–18. század) – A Mendelssohn Kamarazenekar koncertje
Kőtár – Kőtöredékek a veszprémi várban
Érseki Palota, Veszprém
Tejfalussy-ház
Koncz Attila filmrendező:"Koronája a felhőkig ér..."- Utazás a cédrusok földjén dokumentumfilm 
KERESŐSZÓ
Assisi, Szent Ferenc, naphimnusz, vers, zene, püspök, palota, Boldog Gizella, Főegyházmegyei Gyűjtemény, Ferences rend, Toldi Éva, Veszprém, vár, Itália, Assisi
Impresszum Adatkezelési szabályzat Ars Sacra © Minden jog fenntartva.