tárlatvezetés

Nápolytól Velencéig – Az itáliai barokk festészet két évszázada (17‒18. század)

2019. szeptember 14 15 16 17 18 19 20 21 22
 IDŐPONTOK 2019.09.21. 10:00 óra (szombat)
2019.09.21. 11:00 óra (szombat)
 HELYSZÍN Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény Érseki palota
 CÍM 8200 Veszprém, Vár utca 16.
A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény Nápolytól Velencéig – Az itáliai barokk festészet két évszázada (17‒18. század) című kiállítása a Gyűjtemény 17‒18. századi itáliai barokk grafikai és festészeti anyagát mutatja be.

Az egykori püspöki gyűjteményekből származó, a nápolyi Luca Giordano és Francesco Solimena, a velencei Piazzetta műhelyéből, valamint római caravaggista alkotók remekműveiből válogatott kiállításon négy kiemelkedő itáliai központ ‒ Róma, a seicento legjelentősebb művészeti központja, a Nápolyi Királyság, Bologna és a Velencei Köztársaság ‒ 17‒18. századi művészeinek alkotásai tekinthetők meg.
 
Caravaggio, Nicolas Poussin, Carlo Maratta, Pietro da Cortona, Francesco Romanelli, Carracciolo, Salvator Rosa, Solimena, a Carracci-fivérek, Francesco Albani, Bartolomeo Schedoni, Domenichino, Guido Reni, Guercino, Lucio Massari, a velencei Bernardo Strozzi, Giovanni Battista Tiepolo festményei alapján készített metszetek, Étienne Baudet, Antonio Canegó, Lambert Visscher, Joseph Wagner, Jacob Adam, Pierre-François Basan, Sir Robert Strange, Fra Antonio Lorenzini, Guillaume Vallet metszetei és azok festményelőképei, valamint Giuseppe Vasi római városképei és a velencei Carlo Orsolini metszetei a Gizella Gyűjtemény 17‒18. századi itáliai grafikai anyagába engednek bepillantást.
 
Az Örök Városból – Caravaggio realizmusától, Cortona érett barokk művészetétől, Andrea Pozzo perspektivikus architektúrafestészetétől és a Rómában élő francia festőktől – a spanyol ízléssel „berendezett” Nápolyba, a népi vallásosság, Jusepe de Ribera szenvedélyes, drámai művészetének városába utazunk. Később Bolognába érkezve a Carracci-fivérek klasszicizmusát tanulmányozhatjuk. Végül a velencei Szent Márk teret és a dózsepalotát, a Grand Canalet, a Rialtót megörökítő vedutafestőkkel és a 18. századi velencei festészet legnagyobb alkotójával, Giovanni Battista Tiepolóval ismerkedhetünk meg.
 
A kiállításon válogatás látható továbbá a budapesti Szépművészeti Múzeum, az egri Dobó István Vármúzeum, az esztergomi Keresztény Múzeum és a Budavári Mátyás-templom Egyházművészeti Gyűjteményének 17–18. századi itáliai barokk festészeti anyagából. A Budapesti Történeti Múzeum Fővárosi Képtárának gyűjteményéből Andrea Pozzónak a budavári jezsuita templom számára készített oltárképében gyönyörködhetünk (Xavéri Szent Ferenc megkereszteli Neachile királynőt, Buda, 1709).
 
A kiállítás 2019. december 31-ig két helyszínen, a veszprémi érseki palotában és a Tejfalussy kanonoki házban látogatható.
 
Fotók: Mudrák Attila
 HELYSZÍN Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény Érseki palota
 CÍM 8200 Veszprém, Vár utca 16.
TÉRKÉP
 TELEFON (88) 426 095
 KAPCSOLAT Udvarhelyi Erzsébet
(88) 426 095
info.boldoggizellagmail.com
www.gizellagyujtemeny.hu
KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK
Kiegyezés és koronázás 1867
Test és lélek a Nagy Háborúban–Tábori lelkészet, katonai kórházak és orvoslás az I. világháborúban
Üvegbe foglalt magyar szentségek - A magyar Szent Korona és a koronázási jelvények
Koncz Attila filmrendező:"Koronája a felhőkig ér..."- Utazás a cédrusok földjén dokumentumfilm
Gizella-kápolna
Szent György-kápolna
Szent Imre piarista és helyőrségi templom
A Naphimnusz - Assisi Szent Ferencről képben, versben és zenében
Az itáliai barokk zene (17–18. század) – A Mendelssohn Kamarazenekar koncertje
Az Anyaszék szíve - Mudrák Attila fotóművész és Udvarhelyi Nándor művelődéstörténész kiállítása
Kőtár – Kőtöredékek a veszprémi várban
Érseki Palota, Veszprém
Tejfalussy-ház
Koncz Attila filmrendező:"Koronája a felhőkig ér..."- Utazás a cédrusok földjén dokumentumfilm 
KERESŐSZÓ
Nápoly, Velence, Itália, Barokk, festészet, kiállítás, Luca Giordano, Francesco Solimena, püspök, palota, vár, veszprém
Impresszum Adatkezelési szabályzat Ars Sacra © Minden jog fenntartva.