kiállítás

Höveji csipke a liturgia szolgálatában

2019. szeptember 14 15 16 17 18 19 20 21 22
 NYITVA 10:00-16:00
 HELYSZÍN Höveji Csipke Múzeum
 CÍM 9361 Hövej, Fő utca 54.
A Rábaközi faluban -Hövejen- ma is varrják, éltetik a 160 éves csipkevarrás élő hagyományát. Győr-Moson-Sopron megyének első megyerikuma, Kiemelkedő Nemzeti Érték, Földrajzi Árujelző és Védjegyoltalom alatt áll, és az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség része. Csipke Múzeumba várjuk az érdeklődőket!

A XIX. század közepétől kezdődően, a höveji családokban tradíció volt a csipkevarrás művészete, mely nemzedékről nemzedékre öröklődött. A 330 lelket számláló rábaközi kis faluban ma is varrják, éltetik a csipkevarrás élő hagyományát. Győr-Moson-Sopron megyének első "megyerikuma", Kiemelkedő Nemzeti Érték, Földrajzi Árujelző oltalom alatt áll, és az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség része.
Nemes megjelenésével fontos szerepe volt és van az ajándékozásban. A faluban élő varró asszonyok szinte mindegyike által készült egy-egy darab, mely öregbíti Hövej hírnevét és hazánk imázsát. Számos európai, tengerentúli templom őriz höveji csipke oltárterítőt. A höveji csipke kezdettől fogva az egyház a liturgia szolgálatában állt. Csipke Múzeum liturgikus textíliákat, oltárterítőket, karingeket, ministránsruhát, kehelykészlet garnitúrát őriz. Mind emellett viseleti darabok, lakástextíliák is megtekinthetők a gazdag tárlatanyagban.
A múzeumban tárlatvezetés van, továbbá a látogató betekinthet, a csipkevarrás rejtelmeibe.
 HELYSZÍN Höveji Csipke Múzeum
 CÍM 9361 Hövej, Fő utca 54.
TÉRKÉP
 TELEFON (30) 354 6623
 KAPCSOLAT Horváth Miklósné
(30) 354 6623
onkormanyzathovej.hu
www.hovejicsipke.com
KERESŐSZÓ
csipke, múzeum, kézimunka, kirándulás, szabadidő, tárlatvezetés, Hövej, kiállítás
Impresszum Adatkezelési szabályzat Ars Sacra © Minden jog fenntartva.