zene

Éneklő Zongorahangok

2019. szeptember 14 15 16 17 18 19 20 21 22
 IDŐPONT 18:00
 HELYSZÍN MTA BTK Zenetudományi Intézet
 CÍM 1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 7.
A Magyar Kultúra díjas Thurzó Zoltán koncertje.
 
A koncerten Liszt Ferenc, Fr. Chopin és S. Rachmaninov műveiből csendülnek fel dallamok.

A részletes program:
Liszt Ferenc: Költői és vallásos harmóniák: Temetés – S.173/Nr.7
Liszt Ferenc: Sonetto 104 del Petrarca, S. 161, No. 5
Liszt Ferenc: Consolation Nr. 3
Liszt Ferenc: Költői és vallásos harmóniák: Isten dícsőitése a magányban S.173/Nr.3
Liszt Ferenc: Glanes de Woronice No.1: Ballade Ukraine (Dumka)
Fr. Chopin: Nocturne Op.9, Nr.2
Fr. Chopin: Etűd Op.25, Nr.7
S. Rachmaninov-Kocsis Zoltán: Vocalise Op.34, Nr.14
Fr. Chopin: Nocturne Op.27, Nr.2
Fr. Chopin: g-moll Ballada Op.23, Nr.1
 
A Magyar Kultúra díjas Thurzó Zoltán korosztályának egyik legaktívabb zongoraművésze Partiumban és Erdélyben. Több generációra visszatekintő, történelmi zenész családban nőtt fel Nagyváradon. Felmenői több generációra visszavezethetően szervesen részt vettek Nagyvárad zenei életében, alakítva ezzel a város zenetörténetének egy részét.
 
Zenei tanulmányait öt évesen kezdte el szülővárosában, Schmidt Magda zongoratanárnő irányításával. Egy évvel később már nyilvános zongorahangversenyen szerepelt. Az évek folyamán több verseny győztese, díjazottja volt. Virtuóz, szenvedélyes és érzékeny zongorista. Repertoárja minden zenei korszakból merít Bachtól a kortárs zeneszerzőkig. Szólistaként, de kamaramuzsikusként is elismert a teljesítménye, hozzáállása és lendülete. Eddigi fellépéseinek száma megközelíti az 1000-et.
 
Thurzó Zoltánnak sikerült kivívnia a közönség és a kritikusok egyhangú elismerését is. A hangversenyeken jelenlévő zenekritikusok úgy vélekednek, hogy előadásában a művek egyéni hangjai jutnak kifejezésre, és a zenei kifejezési technika sokszínűsége jellemző. Tehetségére nagynevű zeneszerzők is felfigyeltek, fiatal korában Romániában, később pedig Brazíliában is.
 
Több művet dedikáltak számára: Elise Popovici: 1989 – Poveste; 1990 – Veselie , Cântec; 1991 – Amintiri , Joacă; 1993 – Téma és Variációk négy kézre; Dan Voiculescu: 1993 – Cântec de Seară Transilvănean; Marco A.B.Coutinho: 2002 – Calmaria Nr.4., 2009 -Toccata op.114, Dor op.123., 2010 – Foggarasy Zsolt: The Other Side, 2017 – Fábio Neves: Prelude Op.20, Nr.7, 2018 – Rafael Ribeiro: Ciranda – da suite Aumentada.
 
A Thurzó család zene iránti szeretete több szálon fut: nem csak előadóként vesznek/vettek részt a város kulturális életében (többek között kamara – operatársulatot tartottak fent, különböző kamarazenei formációkban is tevékenykedtek stb.), hanem zenetudományi kutatómunkájuk is figyelemreméltó. Ők az egyetlen család Nagyvárad történelmében, akik teljes mértékben vezetik és pontosan archiválják a város zenei életét az alapításától napjainkig (több évszázadra visszamenőleg, napi pontossággal vezetve). A közel nyolcszáz év zenetörténetéről szóló páratlan zenei dokumentációs adattárat, Thurzó Sándor zenei helytörténész (1920. március 17.- 2009. szeptember 6.), muzikológus, hegedűművész kezdte el gyűjteni, immár közel 100 évvel ezelőtt. Már fiatal korában érdekelte a város zenetörténeti múltja, amelyben később felesége, Tyukodi Margit operaénekesnő, gobelinművésznő támogatta egy egész életen keresztül.
 
Thurzó Zoltán a harmadik generáció tagjaként, már fiatalon „belekóstolt” ebbe a „családi hagyományba”, és apró lépésekkel ő is hozzájárul ezen dokumentációs kutatómunka folyamatos frissítéséhez. A családi hagyományt több tekintetben folytatja. Thurzó Sándor 2009-ben bekövetkezett halálát követően, édesanyjával (Thurzó Margit Teréziával) átvette a család nagyváradi vonatkozású zenei dokumentációs adattárát. Célja: a jövő generációinak felmutatni e város páratlan zenei múltját, jelenét. 2009-ben megalapította a „Classic Arts” Művészeti Egyesületet, amelynek elnöke is. Ez az egyesület egy új, minőségi zenei szemléletet hivatott megvalósítani fiatal, tehetséges művészek bevonásával, felkarolásával.
Azon művészek egyike, aki küldetéstudatát előtérben tartva próbál a megszokott, hétköznapi szemléletektől eltérően, egy új köntösbe bújtatva, merőben más szemszögből megszólítani embereket. Olykor sötétben, gyertyafénynél is játszik és mesél a hallgatóknak a régi korok géniuszairól, zenetörténeti érdekességekről.
Meggyőződése, hogy a zene eszköz lehet a világ jobbá tételéhez.
 
Bővebben:
thurzozoltan.com
facebook.com/ThurzoZoltanOfficial

A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges!
Itt jelentkezhet be.
17:00 – 18:00 óra
A Zenetörténeti Múzeum zongoráit Gombos László zenetörténész mutatja be.
 HELYSZÍN MTA BTK Zenetudományi Intézet
 CÍM 1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 7.
TÉRKÉP
KERESŐSZÓ
Zenetudományi Intézet, koncert, zene, Thurzó Zoltán, Budapest, Liszt, Chopin, Rachmaninov
Impresszum Adatkezelési szabályzat Ars Sacra © Minden jog fenntartva.