zene

Virtuóz barokk zene - Ábrahám Márta és az Ábrahám Consort koncertje

2019. szeptember 14 15 16 17 18 19 20 21 22
 IDŐPONT 18:00
 HELYSZÍN Fasori Református Templom
 CÍM 1071 Budapest, Városligeti fasor 5.
Műsor:
 
H. Purcell: Pavane és Chaconne
J. S. Bach: D-dúr orgonaverseny BWV 1054
G. F. Handel: F-dúr orgonaverseny
A. Vivaldi: e-moll hegedűverseny (Il Favorito)
 
Közreműködik Ábrahám Márta hegedűn és Pálúr János orgonán.

A zenekar korhű hangszereken történetileg korrekt szellemben szólaltatja meg a reneszánsz – barokk és klasszikus szerzők műveit, többéves kutatómunkájuk eredménye a mára kialakult letisztult egyéni előadói stílus és maníroktól mentes hangzás. Korhű – ugyanakkor sok tekintetben modern – megközelítésük sok esetben szokatlan, egyéni interpretációkat és különleges, eleven hangzásvilágot eredményez.
 
A műsort nyitó Pavane és Chaconne-t a barokk kor Mozartja, a végtelen zenei képzelőerővel és fáradhatatlan alkotókedvvel megáldott, ám harminchat évesen elhunyt Henry Purcell írta.
 
Bach ezúttal orgonán megszólaló D-dúr csembalóversenye a szerző E-dúr hegedűversenyének billentyűs átirata; jellegzetessége, hogy formailag itáliai mintákat követ, kivéve az első tételt, ami rendhagyó szerkezetű: az A címkével jelölhető szakasz után a B rész következik, majd visszatér az A szakasz.
 
Händel az 1730-as években írta meg a zenetörténet első orgonaversenyeit, azzal a szándékkal, hogy oratórium-előadásainak szünetében közjáték gyanánt hangozzanak el a londoni Covent Gardenben. E hat mű közül a negyedik a mai programban is szereplő F-dúr orgonaverseny, amely 1735. április 1-jén hangzott el először az Athalia oratórium előadásakor; érdekessége, hogy első tételének zenei anyagát – a kor gyakorlatától nem idegen módon – Händel egyik saját operájából kölcsönözte. A hangszer, amelyre Händel a művet írta, úgynevezett kamaraorgona: nagy szekrény méretű orgona pedálsor nélkül, általában egy manuállal.
 
Vivaldi hegedűversenye joggal kapta az „Il favorito” jelzőt., mert ez az egyik legegyénibb, legizgalmasabb Vivaldi-szólóversenymű, a rendkívül szabad, csapongó, rögtönzésszerű lassú és a roppant eredeti és izgatott, virtuóz szélső tételekkel. Mindezt Ábrahám Márta hegedűvirtuóz hibátlan, rendkívül kidolgozott, mindenféle elnagyoltságot nélkülöző előadásában kapjuk vissza.
 HELYSZÍN Fasori Református Templom
 CÍM 1071 Budapest, Városligeti fasor 5.
TÉRKÉP
 TELEFON (1) 342 7311
 KAPCSOLAT Schweigert György
(20) 949 5751
gschweigerthotmail.com
www.fasor.hu
KERESŐSZÓ
Ábrahám Márta, koncert, barokk, klasszikus zene, nyitott templomok napja, fasor, Bach, Vivaldi
Impresszum Adatkezelési szabályzat Ars Sacra © Minden jog fenntartva.