előadás

"Látható az Isten". Wass Albert hitvilága

2018. szeptember 15 16 17 18 19 20 21 22 23
 IDŐPONT 18:00
 HELYSZÍN Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség Gyülekezeti terem
 CÍM 1071 Budapest, Damjanich utca 28/B.
Könyvbemutatóval egybekötött előadás egy "megosztó" íróról, a könyvek megvásárolhatók 2500 Ft-os áron a szerzőtől.
Főbb témák: Wass Albert hitvilága, motívumrendszere, művei idegen nyelveken, háborús bűnössége.

Balázs Ildikó doktori disszertációját Wass Albert erdélyi korszakából írta, korábban életmű-bibliográfiát készített az író életművéről. A jublieumi év (az író 110 éve született, 20 éve halt meg) alkalmából most harmadik kötetével jelentkezik, mely a szerző hitvilágát, motívumrendszerét elemzi.
 
Wass Albert kétszeres Baumgarten-díjas író, műveit hét idegen nyelvre fordították, ő maga mély beleérzéssel ábrázolt magyart, székelyt, románt, zsidót, örményt és szászt, majd németet és amerikait. Monumentális életművet hagyott hátra mintegy ötven könyvvel. Termékenységét Jókaiéhoz hasonlítják.
 
A múlt rendszerben indexen volt, a könyvtárakban zárolták műveit, de szerencsére megőrizték. Az erdélyi irodalmi lexikonban csak annyit olvashattunk róla: a háború idején jobbra tolódott. Mégis Erdélyben az olvasói népszerűségi listán első helyezett, a magyar olvasók körében bestseller írónak számít. Mégsem üres bestsellert írt, hiszen az írások megtartó ereje az istenhit. Bárhonnan vizsgáljuk Wass Albert életművét, mindig az istenhite világlik ki belőle. A „fűben, virágban, dalban, fában” lakozó Isten minden élőben és élettelenben jelen van, mint a régi természeti népeknél. Panteisztikus, animisztikus színezetű ez az írói világ.
 
Sokat írnak róla, cikkeznek olyanok is, akik egyetlen sorát sem olvasták. Mitől megosztó személy?
 
„Az a tény, hogy a könyv íróját Erdélyben a kolozsvári néptörvényszék halálra ítélte, nagyon komoly, nyugtalanító dolog. Ugyanis nem rímel a két dolog, hogy egy háborús bűnös ilyen szép könyvet írjon. Ha mégis bebizonyosodik, hogy egy gyilkos írta ezt a könyvet, aki éle¬teket oltott ki, akkor azután kimondottan irodalomtörténeti, alkotás-lélektani szempontból kell vizs¬gálódnunk, kiderítve: miként volt lehetséges, hogy Wass Albert megírja ezt a trilógiát, mely ellent¬mond azoknak a dokumentumoknak, melyek alapján halálra ítélték?" – Ion Coja történész, Bukarest.
 HELYSZÍN Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség Gyülekezeti terem
 CÍM 1071 Budapest, Damjanich utca 28/B.
TÉRKÉP
 KAPCSOLAT fasor.lutheran.hu
Impresszum Adatkezelési szabályzat Ars Sacra © Minden jog fenntartva.