kiállítás

KASS, BIBLIA, SZENTEK

2018. szeptember 15 16 17 18 19 20 21 22 23
 NYITVA 10:00-18:00
 HELYSZÍN Kass Galéria
 CÍM 6720 Szeged, Vár utca 7.
Kass János grafikusművész kiállítása – Válogatás negyven év vallási témájú alkotásaiból.
 
A kiállítás látogatható 2018. december 15-ig, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

„ A Biblia olyan érték, amelyet nem kérdőjelezhet meg az idő. Alapmű… Minden kor minden embere számára aktuális. A belső parancsok megfogalmazása, amelyet évmilliókon keresztül kódolt be a természet. Ezeknek önsúlya hozza össze nagy nyomás alatt azt a hatalmas erőt, ami aztán az évezredek tapasztalatait a valláson keresztül törvényekké változtatja át. Ezeknek a törvényeknek a meg nem tartása juttatta oda a világot, ahol most van, hogy az emberiség elvesztette minden hitét és reményét.
A tízparancsolat pedig az emberiség közös történetének tíz, felszólító módban, egyszerűen megfogalmazott, letisztult parancsolata. Ezeknek nem ismerete, tudatos figyelembe nem vétele idézte és idézi elő ma is az emberiség minden kínját.”
(Kass János)
1966-ban Madách Imre Mózes című drámájához készített illusztrációk kapcsán kezdett foglalkozni Kass János az Ószövetséggel, a Biblia jelentőségével. Az örökérvényű törvények üzenetét fogalmazta meg a Képek az Ótestamentumból rézkarc-sorozatában.
A vallási tematika jelen van az 1992-ben készített, Zsidó ünnepek rézkarcsorozat mennyei tisztaságú lapjain.
A tárlat látványos fejezetét képezik a Szent Ferenc és Szent György ábrázolások változatai.
Az életművet záró, utolsó nagyobb rajzsorozatot is irodalmi alkotás ihlette. A Jean-Paul Sartre Barjone című drámájához 2008-ban készített különleges tusrajzok eddig még nem jelentek meg nyomtatásban.
A tollrajztól, a rézkarcon, aquarellen át a töviskoszorús porcelán fej-installációig, szinte minden technikával születtek Kass-alkotások bibliai, vallási tematikával. ezekből válogat a tárlat, melynek különlegessége, hogy a rézkarcokhoz készített ceruzavázlatok az alkotás folyamatába is bepillantást engednek.
A kiállítás kurátora: Szőkefalvi-Nagy Erzsébet.
 HELYSZÍN Kass Galéria
 CÍM 6720 Szeged, Vár utca 7.
TÉRKÉP
KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK
A XII. stáció - Kereszt parafázisok 
KERESŐSZÓ
Kass Galéria, Szeged, Kass János, grafikus, kiállítás, vallási, biblia, szentek
Impresszum Adatkezelési szabályzat Ars Sacra © Minden jog fenntartva.