kiállítás

Átlényegítés - Szakralitás Szőnyi István művészetében

2018. szeptember 15 16 17 18 19 20 21 22 23
 NYITVA 10:00-18:00
 HELYSZÍN Szőnyi István Emlékmúzeum
 CÍM 2627 Zebegény, Bartóky utca 7.
Szőnyi István pályájának fontos állomása a győri Szent Imre-templom falképeinek kivitelezése. A vázlatok a kész freskó reprodukciói mellett lesznek megtekinthetőek, egyéb egyházi megrendelésre készült tervekkel együtt a korszak egyházi festészetének kontextusában.

Szőnyi István festőművész életműve messze túl mutat a már jól ismert táblaképfestészeten, jelentős grafikai munkássága mellett falképfestészete is kitüntetett figyelmet érdemel.
Szőnyi pályájának fontos állomása volt, amikor 1941-ben a győri Szent Imre-templom freskóira kiírt pályázatot ő nyerte el. Előkészítő tanulmányrajzait már korábban láthatta a közönség.
A kiállításon a megvalósult győri freskó terveit – a kész freskó reprodukciói mellett – a csornai templom végül nem kivitelezett pannói lesznek láthatók a korszak egyházi festészetének kontextusában.
Szőnyi István szerint a falkép nem individuális műfaj, mivel a megbízó, a közösség igényétől függ. A falképet el kell fogadnia a közösségnek, mert általa használt térbe készül. Azonban ez a műfaj is enged egyéni, a hagyományos keresztény szimbólumrendszeren kívül eső jegyek használatát.
Szőnyi egyházi művein nagy szerephez jutnak, a falusi élet mindennapjaiból vett alakok, a zebegényi táj, mint színtér. Ezen hatások visszafelé is érvényesek; tervein nyíltan megmutatkozó bibliai történetek, a keresztény vallás ikonográfiai motívumai táblakép festészetébe „rejtetten” beépülnek
 HELYSZÍN Szőnyi István Emlékmúzeum
 CÍM 2627 Zebegény, Bartóky utca 7.
TÉRKÉP
 KAPCSOLAT szonyimuzeum1gmail.com
www.szonyimuzeum.hu
KERESŐSZÓ
kiállítás, falképfestészet, freskó, ikonográfia, Szőnyi István
Impresszum Adatkezelési szabályzat Ars Sacra © Minden jog fenntartva.