zene

Telemann est

2018. szeptember 15 16 17 18 19 20 21 22 23
 IDŐPONT 19:00
 HELYSZÍN Központi Papnevelő Intézet Díszterme
 CÍM 1053 Budapest, Papnövelde utca 5-7.
A koncerten G. Ph.Telemann szóló- és kamara műveiből, valamint kantátáiból álló válogatás fog elhangzani.
Előadók:
Bodrogi Éva -szoprán
Fábián Tímea -barokk fuvola
Klimászné Varga Zsófia -barokk fuvola
Lázár Zsófia -barokk fuvola
Molnár Andrea -blockflöte
Regős Júlia -gamba
Fehér Nóra -csembaló

Műsor:
d-moll szólófantázia TWV 40:7
D-dúr azonáta két fuvolára TWV 40:102
d-moll kvartett (Tafelmusik) TWV 43:d1
Lauter Wonne, lauter Freude kantáta TWV 1:1040
Erwäg', O Mensch kantáta TWV 1:487b
Herzbrechend ist das Augenbrechen kantáta 1:782a
 
Előadók:
BODROGI ÉVA a londoni Guildhall School of Music and Drama-n szerezte meg előadó-művészi diplomáját Susan McCulloch, Emma Kirkby és Nancy Argenta tanítványaként,majd művész -tanári diplomát kapott Schultz Katalintól.
 
A londoni Palladium Chamber Opera Company tagjaként számos barokk és klasszikus operaszerepet énekelt el a nemetközi társulatnál.
 
Együtt dolgozott többek között William Christie-vel, Christian Cirnyn-nel, David Roblou-val, Cathrine McCintosh-sal, Héja Domonkossal, Rácz Mártonnal, Németh Pállal, Tihanyi Lászlóval, Kamp Salamonnal, Rohmann Imrével, Strausz Kálmánnal, Hollerung Gáborral, a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, az Erkel Ferenc Kamarazenekarral, a Budapesti Vonósokkal, a Weiner–Szász Kamaraszimfonikusokkal, Musica Antiqua Austria-val, az Orfeo Zenekarral,az Ensemble Philipp-el, az Erdődy Kamarazenekarral, a Solamente Naturalival a Savaria Baroque-kal, az Aurae Musicale-val, a La Tempesta barokk együttessel, és a Balti Államok Kortárs Zenekarával.
 
Koncertezett többek között az Ax-An-Provance Fesztiválon, a Brno-i Nemzetközi Zenei Fesztiválon, a Bath-i Nemzetközi Zenei Fesztiválon, a „Silent Festival”-on Finnországban, a Pentecost, -és a Perla Musica Early Music Festival-on.
 
Több cd-felvételt készített a Naxos, a Hungaroton és a Gryllus Kiadó számára. A Hummel műveket tartalmazó album, melyet Héja Domonkossal készített, a „Choc” kitüntető címet kapta a „Le Monde de le Musique” francia szaklaptól.
 
Zenei élete másik fő pillére a kortárs zenéhez kapcsolódik. A főként Kurtág György műveit megszólaltató, Csalog Gábor és Kemenes András vezette Ludium Együttes tagja, a Horváth Balázs vezette Thrensemble Együttes gyakori meghívott szólistája.
 
FÁBIÁN TÍMEA
A gyermekkora óta Pécelen élő fuvolaművész zenei tanulmányait 7 évesen, a Péceli Állami Zeneiskolában kezdte meg, ahol a hegedülés mellett Csordás Gabriella osztályában kezdett fuvolázni. 1994-től a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola fuvola szakán folytatta zenei pályafutását, tanárai Ittzés Zsuzsa és a Lisz-díjjal kitüntetett Ittzés Gergely voltak. A balassagyarmati Nemzetközi Fuvoladuó és Kisegyüttes Fesztiválon (1996, 1998) két alkalommal is Nívódíjat és Kortárs- díjat kapott, valamint megnyerte a 1996-os budapesti Szent István Zeneművészeti Szakközépiskola által rendezett Országos Fuvolaversenyt. 1998-ban a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének hallgatója lett, és 2002-ben, Dr. Csetényi Gyula tanítványaként „summa cum laude” minősítéssel vehette át fuvola tanári és kamaraművészi diplomáját. 2003-ban szintén kitüntetéssel diplomázott a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fuvolaművész-művésztanár szakán, tanára Kovács Lóránt Liszt-díjas fuvolaművész volt. Jelenleg barokk fuvola tanulmányokat folytat, amelyet 2016 őszén kezdett meg Csalog Benedek tanítványaként.
 
2000-ben tagja lett a Miskolci Nemzeti Színház zenekarának. 2002-től a Péceli Alapfokú Művészeti Iskola, 2006-ban pedig a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola művésztanára lett. Több kamaraegyüttes tagjaként olyan országos és nemzetközi fesztiválok résztvevője volt, mint például: ”Ars Antiqua Europae” (2006, Szlovákia), Bartók+ Operafesztivál (2007, Miskolc), XVII. Szolnoki Zenei Fesztivál (2009), Önálló estek a Miskolci Filharmónia rendezésében (2006, 2011), Nemzetközi Fuvolafesztivál- Pécel (2010, 2014). A FLAUTANDUO alapítója Illés Eszter fuvolaművésszel, valamint a Pécelen 2010–ben indult Nemzetközi Fuvolafesztivál program-koordinátora. 2016-ban művész társaival megalapította a Flautone Quartet nevű formációt.
 
KLIMÁSZNÉ VARGA ZSÓFIA
Tanulmányait a győri Széchenyi István Egyetemen és a Debreceni Egyetemen folytatta Ittzés Gergely, Bassi-Nagy Katalin és Matuz István tanítványaként.
Amszterdami tanulmányai alatt tagja volt a Nederlandse Studenten Orkestnek, illetve itt kezdett barokk fuvolával foglalkozni Marten Rootnál. Tudását most Csalog Benedek irányításával mélyíti.
Részt vett többek között Dejan Gavric, Jacques Zoon és Gyöngyössy Zoltán mesterkurzusain.
Jelenleg a Weiner Leó Zeneművészeti Szki. és Zeneiskola valamint a váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szki. és Zeneiskola művésztanára.
 
LÁZÁR ZSÓFIA
Zeneművészeti főiskolai évei alatt tanult a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán, majd a hágai Királyi Zeneakadémián, Thies Roordánál. Művész-tanári mesterdiplomáját 2014-ben szerezte.
Angliai, belgiumi és hollandiai kurzusok aktív, ösztöndíjas résztvevője; 2010 óta tagja a Het Nieuw Blaaskwintet és a Duo Flunette kamaraegyütteseknek. Még diákként játszott többek között a Holland Ifjúsági Kamarazenekarral, a Westlands Zenekarral, a Hágai Incidental Orchestrá-val, később a Pannon Filharmonikusokkal. Közreműködött több kortárs kompozíció bemutatásában is.
Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Doktori Iskolájának hallgatója és a pécsi Ciszterci Nevelési Központ fuvolatanára, emellett aktívan foglalkozik a historikus játék- és előadásmóddal.
 
MOLNÁR ANDREA középfokú zenei tanulmányait a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte el Kállay Gábor vezénylete alatt, akit a mai napig is mentorának tekint. Később az Amszterdami Zenei Egyetem hallgatója lett, ahonnan hazatérve megszerezte alap és zenetanári diplomáját a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, ahol tanára Viha Levente volt. 2016-ban Művész mester képesítést kapott a Krakkói Zeneakadémián Erik Bosgraaf mentorálása alatt. Jelenleg több barokk zenei együttes tagja – Musica Profana, Mandel Ensemble -, emelett a Rosella régizene együttes művészeti vezetője.
 
REGŐS JÚLIA csellistaként kezdte zenei pályafutását. A viola da gamba játékot
Szászvárosi Sándor tanítványaként sajátította el, akivel 2007-ben közösen alapított kamaraegyüttesükkel, a Custos Consorttal számos hangversenyt adtak bel- és külföldön egyaránt.
Alapító tagja az Abel Concerts és a Frontiers régi zenét játszó kamaraegyütteseknek.
2009 óta szóló viola da gamba játékosa a Vashegyi György vezette Orfeo zenekarnak. Bach passióinak gambaszólistájaként rendszeres közreműködője hazai zenekaroknak.
2017 tavasza óta tagja a Recurring Company együttesnek.
 
FEHÉR NÓRA budapesti Zeneakadémián végezte csembaló tanulmányait 2012-ben. Jelenleg zongora- és furulyaranárként dolgozik zeneiskolákban, és rendszeresen fellép különböző régizenei együttesekkel.
 HELYSZÍN Központi Papnevelő Intézet Díszterme
 CÍM 1053 Budapest, Papnövelde utca 5-7.
TÉRKÉP
 TELEFON (1) 318 0555
 KAPCSOLAT Zsófia Klimászné Varga
KERESŐSZÓ
Telemann, zene, Papnevelő
Impresszum Adatkezelési szabályzat Ars Sacra © Minden jog fenntartva.