zene

Kodály Zoltán Férfikar koncertje

2018. szeptember 15 16 17 18 19 20 21 22 23
 IDŐPONT 18:00
 HELYSZÍN Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom
 CÍM 1056 Budapest, Március 15. tér
Az 1903-ban alapított Kodály Zoltán Férfikar koncertje Pálinkás Péter karnagy vezetésével a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban. Műsoron: Pálinkás, Verdi, Mozart, Liszt, stb. művei.

Karnagy: Pálinkás Péter
 
Program:
Varga L.: Hálával és hódolattal..
Vígh K.: Boldogasszony Mária
Pálinkás P.: Szent István, Szent Imre, Szent László
J.Clarke: Jertek áldjuk Istent
Bach-Gounod: Ave Mária
Cherubini: Veni Jesu
Mozart: Ave verum
Verdi: A menny királyi asszonya
M.Frisina: Anima Christi
Liszt: Libera
Liszt: A magyarok Istene
Erkel: Fohász
Gárdonyi Zs.: Magyar ének
Pálinkás P.: Krisztusom kívüled..
Grün Holtzer K.: Tiéd vagyunk..
Pálinkás P.: 42.zsoltár
D.Iverson: Isten élő lelke jöjj
V.C.Johnson: Deo dicamus gratias
J.Rutter: The Lord bless You
Kunsági I.: Europa’desidera
 
Kodály Zoltán Férfikar
 
Az Egyesült Villamossági Részvénytársaság Dal- és Önképző Egyletének énekkara 1903-ban alakult Újpesten. A kórus a gyár dolgozóinak és alkalmazottainak társulásaként jött létre. A gyár 1909. óta viselte a TUNGSRAM márkanevet, amit akkor az énekkar is felvett. A kórus azóta megszakítás nélkül, folyamatosan működik, szolgálja a magyar kultúra, a dal- és zenekultúra ügyét, felvállalva annak terjesztését országon belül és kívül is. Ápolja és őrzi a magyar férfikari énekkultúra hagyományait. A Kórus 2013-ban ünnepelte megalapításának 110. évfordulóját.
Az énekkar megalakulásának 67. évében változtatta meg a nevét, így 1970. december 11-én ünnepélyes keretek között vette fel a “Kodály Zoltán Férfikar” nevet, a zeneszerző özvegyének Kodály Zoltánné Péczely Sarolta jelenlétében és engedélyével.
 
1953. december 7-én tartotta a kórus az ország első üzemi kariskoláját Kiss Dénes karnagy kezdeményezésére, amelyen Darázs Árpád karnagy, Ádám Jenő zeneszerző és Fodor Lajos tanították az amatőr dalosokat zeneelméletre és kotta-olvasásra. Azóta is – az anyagi lehetőségeihez mérten – évente megtartja a kórus a kariskolát, több napos zenei tábor keretében.
 
Az élő repertoárban több mint 350 énekkari mű, a barokk szerzőktől a modern komponisták műveiig, a magyar és külföldi zeneszerzők dalaitól az opera- és operett-kórusművekig csaknem minden zenei stílus megtalálható. Különös figyelmet fordít az énekkar a magyar zenére, annak méltó előadására, terjesztésére.
 
A férfikar Magyarország valamennyi tájegységén megfordult. Szerepelt egész kis falvakban és nagyvárosokban is. Rendszeresen fellép művelődési házakban, templomokban, különféle rendezvényeken.
 
Külföldön a férfikar Nagy-Britanniában, Írországban, Spanyolországban, Finnországban, mindkét ill. az egyesített Németországban, a volt Szovjetunióban, Észtországban és Lettországban, Bulgáriában, Szlovákiában, Romániában, Horvátországban és Olaszországban szerepelt.
 
A kórus az elmúlt években többször szerepelt a Magyar Bartók-rádió Kóruspódium című műsorában, valamint mind külföldön, mind belföldön TV műsorokban is (BBC, Magyar Televízió, Budapest TV, Újpest TV).
 
Az utóbbi évtizedben a Magyar Rádióban készült felvételek, valamint video-kazetták (közöttük egy, a centenáriumra készült felvétel), audiokazetták és 4 CD lemez mutatja be a kórus munkásságát, a legutóbbi a 2012. júniusban készített bordalok CD.
 
Az eltelt 115 évben minden generációból voltak lelkes amatőr énekesek, akik a zene szeretetétől áthatva, sokszor mostoha körülmények között is dolgoztak azért, hogy ez a kórus a lehető legjobb színvonalon működjön.
A kórus karnagya1984-től Pálinkás Péter, aki 2002-ben a „Magyar Kultúra Lovagja” címet nyerte el, 2009-ben karnagyi munkásságáért KÓTA díjat kapott.
A férfikar legutóbb elnyert művészeti besorolása:
„Nemzetközi cum laude hangversenykórus”.
A kórus társadalmi elismerései:
2006-ban Újpestért díj,
2007-ben Budapestért díj,
2008. június 21-én Magyar Örökség-díjban részesült.
 
A kórust jelenleg a „Tungsram Kodály Zoltán Férfikarért Alapítvány” működteti, Veő András kuratórium elnök vezetésével. Az alapítvány az adó 1%-ából részére adományozott összegből, pályázatokon elnyert támogatásokból, valamint egyéb adományokként kapott összegekből működteti a kórust.
Jelenlegi fellépő létszámunk kb. 25 – 30 fő.
 HELYSZÍN Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom
 CÍM 1056 Budapest, Március 15. tér
TÉRKÉP
 TELEFON (1) 318 3108
 KAPCSOLAT (1) 318 3108
turizmus.belvarosiplebaniagmail.com
www.belvarosiplebania.hu
KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK
Küldetést kaptunk! - 15 éves a Sekrestye Színpad
A Semmelweis Vegyeskar koncertje
Molnár C. Pál festőművész munkássága
Magyar Madonna - kortárs orgona és kamarazene
William Byrd motettái és miséje 
KERESŐSZÓ
Kodály Zoltán Férfikar, koncert, zene, Budapest-Belvárosi, Nagyboldogasszony, Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom, Pálinkás Péter, Osztie Zoltán
Impresszum Adatkezelési szabályzat Ars Sacra © Minden jog fenntartva.