tárlatvezetés

Kurátori tárlatvezetés az ISKOLA A KORSZAKHATÁRON - A FASOR ÉS AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ c. kiállításban

2018. szeptember 15 16 17 18 19 20 21 22 23
 IDŐPONT 16:30
 HELYSZÍN Evangélikus Országos Múzeum
 CÍM 1052 Budapest, Deák Ferenc tér 4.
Hittrich Ödön – a fasori gimnázium igazgatója – hagyatékában található az a 200 tábori lap, levél és fotó, amelyet tanárkollégái és az iskola korábbi diákjai küldtek a frontról igazgatójuknak. Az iskola mint a biztonság és a haza szinonimája jelenik meg a személyes sorokban és sorsokban.

Az Evangélikus Országos Levéltárban őrzik azt az unikális gyűjteményt, amely az Evangélikus Országos Múzeum új időszaki kiállításának gerincét képezi. Hittrich Ödön – a fasori gimnázium legendás igazgatója – hagyatékában található az a majd’ kétszáz darab tábori postai lap, levél és fotó, amelyet tanárkollégái és az iskola korábbi – többen a bevonulás miatt „hadi érettségit” tett – diákjai küldtek a frontról szeretett igazgatójuknak. A szövegekből kirajzolódnak a háborúval kapcsolatos érzések a kezdeti lelkesedéstől a fásultságon át a békevágyig, a hazaszeretet, a tanárok és az iskola iránti megbecsülés, és az a hihetetlenül erős kapocs, amely ezeket az embereket az egymástól távol eső frontokon, a lövészárkokban és a hátországban összekötötték. A legendás iskola mint a biztonság és a haza szinonimája jelenik meg a személyes sorokban és sorsokban.
Míg a hadba vonultakkal ismerkedik a látogató, az is kiderül, hogy a budapesti gimnázium hogyan szolgálta időközben a hazát: felkelők, erdélyi menekültek és más iskola tanulóinak befogadásával, adománygyűjtéssel, igazgatói beszédekkel – végül pedig, 1926-ban emléktábla állításával, amelyen a gimnázium – közel hatvan hősi halottjának neve szerepel.
A kiállítás különlegessége, hogy a kurátorokkal – Kertész Botond és Zászkaliczky Zsuzsanna – mai fasori diákok működtek együtt: adatgyűjtésben, kéziratok átírásában segédkeztek, és videófelvételen olvassák fel egykori kortársaik levelezőlapjait.
 HELYSZÍN Evangélikus Országos Múzeum
 CÍM 1052 Budapest, Deák Ferenc tér 4.
TÉRKÉP
 TELEFON (20) 824 3864
 KAPCSOLAT eogylutheran.hu
evangelikusmuzeum.hu
KERESŐSZÓ
világháború, Fasor, iskola, evangélikus
Impresszum Adatkezelési szabályzat Ars Sacra © Minden jog fenntartva.