kiállítás

Templomok és üvegeik - kortárs szemmel

2018. szeptember 15 16 17 18 19 20 21 22 23
 IDŐPONT 16:00
 NYITVA 10:00-18:00
 HELYSZÍN Kiskép Galéria
 CÍM 1014 Budapest, Országház utca 8.
Az üveg, mint térhatároló építőanyag és mint az írástudatlan szegények Bibliája Suger apát Saint-Denis óta elválaszthatatlan a szakrális építészettől. Jelenléte megkerülhetetlen, szerepe töretlen, mikor tekintetünkkel, lelkünkkel a fény felé fordulunk. Bemutató kortárs üvegművészek munkásságából

A színes üvegablak ami egyben külső és a belső tereket elválasztó építészeti elem, Suger apát Saint-Danis-i fellépése óta az írástudatlanok bibliájaként a szakrális építészet elválaszthatatlan része. Jelenléte megkerülhetetlen, szerepe töretlen, mikor tekintetünkkel, lelkünkkel a fény felé fordulunk. Művészi hitvallásukról beszélgetünk Balogh Eleonóra (Ferenczy Noémi-díj) Borbás Dorka, Füri Judit, Hefter László (Ferenczy Noémi-díj) és Köblitz Birgit (Ferenczy Noémi-díj) üvegművészekkel. Munkásságukat bemutató kiállításon pedig azt boncolgatjuk, vajon változott-e és hogyan az évszázadok alatt a szándék és a művészi megfogalmazás?
 
Az utolsó fényképen Suger apáttól származó idézetet láthatunk, amely magyarul így olvasható: "Nemes a munka, de az oly nemesen ragyogó munka úgy kell megvilágosítsa a szíveket, hogy a valódi fényen keresztül elérjék az egy igaz fényt, melynek Krisztus a valóságos kapuja... "
2018. szeptember 16. vasárnap
16:00 óra
Évszázadok alatt a szakralitás megfogalmazásának változása a templomi üvegek használatában
Beszélgetés az öt kiállító művésszel és meghívott vendégeinkkel: restaurálni vagy cserélni, a hagyomány és a kortárs kapcsolata, a megrendelők, az építészek és az üvegművészek szempontjai.
 HELYSZÍN Kiskép Galéria
 CÍM 1014 Budapest, Országház utca 8.
TÉRKÉP
 TELEFON (1) 201 4935
 KAPCSOLAT (1) 201 4935
www.mutermek.com
KERESŐSZÓ
üvegművészet, templom, építészet, kortárs, ablak, templomablak, Suger apát
Impresszum Adatkezelési szabályzat Ars Sacra © Minden jog fenntartva.