irodalom

Sík Sándor: Százgyökérű Szív - Összművészeti előadás

2018. szeptember 15 16 17 18 19 20 21 22 23
 IDŐPONT 14:00
 HELYSZÍN Máriavölgy-Marianka
 ORSZÁG Szlovákia
 CÍM 90033 Máriavölgy, Mária út
A Szlovákiai Magyarok Tanévkezdő Ifjúsági Találkozója keretében kerül bemutatásra a Százgyökérű szív, amely már címében is a költőtől vett idézet, egyszerre mutatja be Sík Sándor életét és művein keresztül keresztény gondolkodásmódját.

A Százgyökérű szív egy olyan különleges összművészeti produkció, amely Sík Sándor piarista szerzetes, tanár, egykori tartományfőnök, cserkészvezető, költő és irodalmár Keresztút c. művére épül. A mű során a prózai részek és a mozgásszínház elemei mellett Sík Sándor legszebb és egyben bensőséges hangvételű versei jelennek meg Krulik Zoltán (MAKÁM), Szathmáry Melinda (ECLECTICA) és Szemerédi Bernadett zenei világának köntösében.
A piarista szerzetes-polihisztor szerepében Dóczy Péter látható, aki egyben a darab koncepciójának megalkotója és rendezője. A költő édesanyját Jónás Gabriella alakítja, míg Sík Sándor lelkét Szemerédi Bernadett testesíti meg.
 
A költő édesanyját Jónás Gabriella alakítja, Sík Sándor megtestesítője pedig Dóczy Péter a darabban.
„Az előadással szerettem volna megláttatni azt, hogy mindnyájan Isten kezében vagyunk, s ez lehet számunkra az egyetlen realitás. Egyben félelmünk is, ami a mások által felnagyított áltényképekre reagál. Hányszor zárja el szívünk elől annak a lehetőségét, hogy levetkezve énünket felfedezzük a bennünk élő istenarcot? Mi is volt Sík Sándor igazi Caminoja, az Ő keresztje? Mindezt Őt idézve jelenítjük meg egy olyan összművészeti produkció keretében, amely a mai magyar kortárs zene, mozgás, színház eszközeivel szeretne méltó emléket állítani a hazai cserkészet megalapítójának, a magyar keresztény irodalom kiemelkedő alakjának, az ifjúság szellemi, erkölcsi és lelki gondviselőjének.” Dóczy Péter
 HELYSZÍN Máriavölgy-Marianka
 ORSZÁG Szlovákia
 CÍM 90033 Máriavölgy, Mária út
TÉRKÉP
KERESŐSZÓ
Sík Sándor, Százgyökérű szív, Dóczy Péter, Szlovákia, Máriavölgy, Marianka, magyarok, összművészeti, piarista, szerzetes, határon túl
Impresszum Adatkezelési szabályzat Ars Sacra © Minden jog fenntartva.