zene

J. Haydn: A Megváltó utolsó hét szava a keresztfán - fortepiano-változat 1787.

2018. szeptember 15 16 17 18 19 20 21 22 23
 IDŐPONT 19:00
 HELYSZÍN Budapest Music Center (BMC), Könyvtár
 CÍM 1093 Budapest, Mátyás utca 8.
Ennek az oratóriumnak a keletkezése a zenetörténet egyik legérdekesebb kalandjainak egyike. 1787-ben komponálta Haydn a cadizi érsek felkérésére, Nagyhétre. A mester maga is egyik legsikerültebb alkotásának tekintette.
 
A művet Tóth-Vajna Zsombor Anton Walter 1804-es bécsi fortepianojának kópiáján szólaltatja meg.

J. Haydn: A Megváltó 7 szava a keresztfán (Die sieben Worte des Erlösers am Kreuze 1787.)
 
Tóth-Vajna Zsombor, fortepiano (Anton Walter, Bécs 1804.)
 
Ennek az oratóriumnak keletkezéstörténete egyike a legkülönösebb kalandoknak a zene világában. 1787-ben történt, hogy Haydnt – aki akkor már európai hírű zeneszerző volt – felkérte a cadizi székesegyházak egyike, hogy írjon tisztán hangszeres muzsikából álló darabot a Nagyhétre. A későbbi, oratorikus verzió előszavában Haydn maga így írja le a cadizi tradíciót:
"Abban az időben a cadizi főtemplomban minden évben a Nagyhéten oratóriumot adtak elő, amelynek erős hatásához a következő körülmények nyilván nem kevéssé járultak hozzá. A templom falait, ablakait és oszlopait fekete szövettel vonták be, és a szent sötétséget csak egy, a középen lógó nagy lámpa világította meg. Délidőben minden ajtót bezártak: ekkor kezdődött a muzsika. Az alkalomhoz illő előjáték után a püspök fellépett a szószékre, a hét szó egyikét elmondta, majd elmélkedést fűzött hozzá. Amint ezt befejezte, lelépett a szószékről, és térdre borult az oltár előtt. Ezt a szünetet töltötte ki a muzsika. A püspök másod-, harmadízben stb. fellépett, majd lelépett a szószékről és a zenekar minden egyes alkalommal azonnal megszólalt a szentbeszéd végén. ... A zene eredetileg szöveg nélkül készült, és ebben a formában kiadásra is került."
A végleges forma 1796-ban került bemutatásra Bécsben, oly hatalmas sikerrel, hogy egyrészt háttérbe szorította az eredeti zenekari változatot, másrészt Európa szinte minden részén kiadásra került. Hasonló sikernek örvendett a mű fortepiano változata is. A mester maga is egyik legsikerültebb alkotásának tekintette.
 HELYSZÍN Budapest Music Center (BMC), Könyvtár
 CÍM 1093 Budapest, Mátyás utca 8.
TÉRKÉP
 KAPCSOLAT www.toth-vajna.com
KERESŐSZÓ
fortepiano, Haydn, Tóth-Vajna Zsombor, BMC, A Megváltó utolsó hét szava, oratórium
Impresszum Adatkezelési szabályzat Ars Sacra © Minden jog fenntartva.