színház, tánc   

Hit és illúzió

2018. szeptember 15 16 17 18 19 20 21 22 23
 IDŐPONT 18:00
 HELYSZÍN Bethlen Téri Színház
 CÍM 1071 Budapest, Bethlen G. tér 3.
A színdarab Csáky Pál író, EP-képviselő műve alapján készült a komáromi Boráros Imre Színház előadásában.
 
Az előadás, melynek díszleteihez Nagy János szobrászművész alkotásait is felhasználják, egy fohásszal kezdődik és azzal ér véget. Az alkotók szándéka szerint ez egy rituális keretet ad majd a műnek – utat nyitva ezzel a reménynek, hogy megmaradhassunk szülőföldünkön magyarnak, s hogy megőrizhessük kétezer éves keresztény kultúránkat a háborgó Európában.
 
Az előadásra a belépés díjtalan és érkezési sorrendben történik.

Léván a Reviczky Házban is bemutatásra került a Boráros Imre Színház előadásában a Hit és illúzió című dráma, amely a felvidéki magyarság rendszerváltás kori sorsát igyekszik színpadi eszközökkel szemléltetni.
 
A darab, amelyet Gali László Jászi-díjas rendező rendezett, formálisan egy kisvárosi gimnázium hét volt diákjáról szól. akik a szlovákiai magyar társadalmat képviselik, akiknek az életpályája modellértékű, s azt hivatott bemutatni, hogyan alakult ki mostani valóságuk a múlt évszázad nyolcvanas éveihez képest.
"A bársonyos forradalom idején hittünk és bíztunk abban, hogy más idők jönnek. Hogy egyenlő bánásmódban lesz részünk. Hogy hamarosan eljön az idő, amikor szabadok és ennek az országnak egyenjogú polgárai leszünk. Ám ez mind illúziónak bizonyult" – adott magyarázatot Boráros Imre.
A Kossuth-díjas színművész szerint mivel máig nem tisztázott, hogy mit tettünk a rendszerváltás után ránk törő szabadsággal, és hogy mit tett velünk, a darabban ezekkel a kérdésekkel is igyekszik megbirkózni.
 HELYSZÍN Bethlen Téri Színház
 CÍM 1071 Budapest, Bethlen G. tér 3.
TÉRKÉP
KERESŐSZÓ
Hit és illúzió, Boráros Imre, Bethlen Téri Színház, Budapest, dráma, Csáky Pál, magyarság, előadás, Nagy János, Gali László, európa
Impresszum Adatkezelési szabályzat Ars Sacra © Minden jog fenntartva.