kiállítás

CSENDES ÁRAMLAT Nagy B. István 85 – emlék-kiállítás

2018. szeptember 15 16 17 18 19 20 21 22 23
 NYITVA 10:00-19:00
 HELYSZÍN Pesti Vigadó – VI. emeleti többcélú terem
 CÍM 1051 Budapest, Vigadó tér 2.
Nagy B. István (1933–2006) Munkácsy-díjas festőművész. Életművéből kiemelkednek a hitvallássá érett El Greco tanulmányok és a Zsámbék-képek. Alkotásain a monokróm színharmóniákkal és az aprólékos felületképzéssel túllép a látott világon, így művei egyfajta magasztos szellemiséget árasztanak.

Szeptember 19-én szerdán 17-19 óra között a kiállítás az Ars Sacra Fesztivál részeként ingyenesen látogatható, tárlatvezetéssel.
 
Nagy B. István (1933–2006) Munkácsy-díjas festőművész alkotóként, és mint az egri Eszterházy Károly Főiskola Rajz–Vizuális-kommunikáció Tanszékének vezetője művészetoktatóként is a kortárs magyar képzőművészet meghatározó egyénisége volt. Életműve jellegzetes képciklusokba rendezhető, melyekből kiemelkednek kései korszakának hitvallássá érett, gyakran magasztos szellemiséggel felruházott sorozatai: a transzcendens kékbe öltöztetett El Greco tanulmányok, a színesen lüktetető, hangulatbéli változásokat leképező Zsámbék-képek, a léthelyzeteket sűrítő Arcképcsarnok, vagy a bibliai témájú, moralizáló Izsák-képek. A színek természeti valóságon túllépő függetlensége, monokróm harmóniája, a textiles múltból fakadó kivételes, aprólékos faktúraképzés, a feszített kompozíciós megoldások tudatos keresése, a különleges, oltárképszerű keretezés e festményeket kiemeli a látott világból. Nagy B. István művei nüánsznyi finomságú lelki rezdüléseket, mélységes fájdalmakat tapintatosan boncolgató, olykor finom (ön)iróniával átszőtt sugallatok, s azon túl, hogy önértelmezések, egyben az összemberiség szövetébe ágyazott tanítások.
 HELYSZÍN Pesti Vigadó – VI. emeleti többcélú terem
 CÍM 1051 Budapest, Vigadó tér 2.
TÉRKÉP
 TELEFON (1) 328 3300
 KAPCSOLAT nagybistvan.hu
KERESŐSZÓ
Nagy B. István, festőművész, kiállítás
Impresszum Adatkezelési szabályzat Ars Sacra © Minden jog fenntartva.