kiállítás

A világhírű höveji csipke, a liturgia szolgálatában

2018. szeptember 15 16 17 18 19 20 21 22 23
 NYITVA 8:00-16:00
 HELYSZÍN Höveji Csipke Múzeum
 CÍM 9361 Hövej, Fő út 54.
A világhírű höveji csipke megtekintése a Csipke Múzeumban. Az 1930-as antwerpeni és 1958-as brüsszeli világkiállítás aranyérmét nyerte. A megyében első "megyerikum", Kiemelkedő Nemzeti Érték és a "höveji csipkevarrás élő hagyománya" az UNESCO Szellemi Örökség része.
Szeretettel várjuk a látogatókat!

A höveji csipke 160 éves múltra tekint vissza. A höveji családokban tradíció volt a csipkevarrás művészete, mely nemzedékről nemzedékre öröklődött. A 330 lelkes rábaközi kis faluban ma is varrják a csipkét, amely a megyében első "megyerikum". Kiemelt Nemzeti Érték, Földrajzi Árujelző oltalom alatt áll, és az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség része.
Nemes megjelenésével fontos szerepe volt és van az ajándékozásban. A faluban élő varró asszonyok szinte mindegyike által készült egy-egy darab, mely öregbíti Hövej hírnevét és hazánk imázsát. Számos európai, tengerentúli templom őriz höveji csipke oltárterítőt. A höveji csipke kezdettől fogva az egyház a liturgia szolgálatában állt. Csipke Múzeum liturgikus textíliákat, oltárterítőket, karingeket, ministránsruhát, kehelykészlet garnitúrát őriz. Mind emellett viseleti darabok, lakástextíliák is megtekinthetőek a gazdag tárlatanyagban.
A múzeumban tárlatvezetés van, továbbá a látogató betekinthet, a csipkevarrás rejtelmeibe.
 HELYSZÍN Höveji Csipke Múzeum
 CÍM 9361 Hövej, Fő út 54.
TÉRKÉP
 TELEFON (30) 354 6623
 KAPCSOLAT Horváth Miklós Gáborné
(30) 354 6623
onkormanyzathovej.hu
www.hovejicsipke.com
KERESŐSZÓ
csipke, múzeum, kézimunka, kirándulás, szabadidő, tárlatvezetés, Hövej, kiállítás, falusi turizmus
Impresszum Adatkezelési szabályzat Ars Sacra © Minden jog fenntartva.